Szkoła Podstawowa nr 12

im. Mariana Batki w Łodzi

Na wielkanocnym stole

Ewa Jarecka   06.04.2021

„Na wielkanocnym stole”
Po bielutkim obrusie,
jak po trawie na łące,
biega sobie wesoło
mały, złoty zajączek…
Tutaj słodkie mazurki
barwnym cukrem polane, baby lukrem zdobione,
a tam – koszyk pisanek.
Tu cukrowy baranek,
talerz jajek na twardo
i gałązki borówki, a tam – bukiet z kokardą.
Biega mały zajączek,
mruga okiem i woła:
– To bajkowy poranek!
Same cuda dokoła!
                         M. Strzałkowska

Potrawy wielkanocne zjadane są z prawdziwym smakiem oraz apetytem. Na stołach królują jajka, żur i biała kiełbasa. Oczywiście poza jajkiem i smacznymi wypiekami, istnieją również inne potrawy wielkanocne, których nie może zabraknąć w świątecznym menu.  Przygotowaliśmy obrazkowe przepisy potraw.  Wesołego i smacznego Alleluja!