Ewa Jarecka 30.04.2025
W naszej klasie są niezłe ziółka, rozmawialiśmy o uprawie i właściwościach leczniczych ziół. 2 kwietnia posialiśmy wielkanocny owies, który przed świętami ozdobiliśmy świątecznymi akcentami. W świąteczny nastrój wprowadziły nas również prace plastyczne zajączki oraz wielkanocne śniadanko. Rozmawialiśmy również o zdrowym trybie życia. Zastanawialiśmy się, jaki wpływ ma na nas prawidłowe odżywianie oraz higiena. Początek wiosny to czas, kiedy zamiast korzystać z uroków pogody, musimy zmierzyć się z przeziębieniem, dlatego pora na zmianę diety, która powinna zawierać dużo produktów bogatych w substancje odżywcze. Przygotowaliśmy smaczne i zdrowe przepisy na sałatki owocowe, surówki warzywne oraz bomby witaminowe – koktajle owocowe.
7 kwietnia obejrzeliśmy przedstawienie „Jaś i Małgosia” w wykonaniu małych aktorów z Przedszkola Miejskiego Nr 218 , w ramach rewizyty zaprosiliśmy dzieci z Żuków na warsztaty plastyczne „Świąteczne koguciki”.
9 kwietnia w ramach projektu „Jestem z Łodzi” odbyły się warsztaty kulinarne – Smaki Łodzi, poznaliśmy tradycje kulinarne naszego regionu w kreatywny i zabawny sposób. Wysłuchaliśmy historię Henia i jego sekretny przepis na żulik i zalewajkę. Było pysznie.
11 kwietnia Samorząd Uczniowski ogłosił kolorowy dzień w szkole. W naszej klasie królował kolor pomarańczowy, było słonecznie i energetycznie.
Pod koniec kwietnia rozmawialiśmy o konieczności ochrony środowiska, o tym jak człowiek wpływa na środowisko, w którym żyje. Omówiliśmy szkodliwe i przyjazne zachowania człowieka wobec środowiska naturalnego. Opowiadanie „Tu mówi lisek” zainspirowało nas do stworzenia plakatów „Las woła o pomoc” – apelu zwierząt do mieszkańców osiedla. Wiemy, jak reagować, gdy ktoś potrzebuje pomocy. Wykonaliśmy makiety telefonów z numerami alarmowymi, których celem było popularyzowanie wiedzy na temat numeru alarmowego. W trakcie zajęć symulowaliśmy rozmowy telefoniczne z dyspozytorem poszczególnych służb, aby propagować właściwe zachowania w sytuacjach zagrożenia życia lub zdrowia.