Szkoła Podstawowa nr 12

im. Mariana Batki w Łodzi

STOP DEPRESJI CZĘŚĆ III. Złe samopoczucie związane z nadmiarem cukru!

Dagmara Urbaniak   10.10.2023

 

STOP DEPRESJI!!!

Relacyjność cukru i samopoczucia wśród dzieci i młodzieży

Badanie dowodzą, że prawidłowa dieta pełni poboczną, ale ważną rolę w zapobieganiu zaburzeniom psychicznym. Zaburzenia depresyjne dotykają coraz częściej młodzież w wielu szkolnym, a bagatelizowane symptomy i objawy w znacznym stopniu wpływają na dalsze funkcjonowania młodych ludzi w wieku adolestencyjnym. Uśpiona depresja często dotyka młodych, ujawniając się jako zbyty duża reaktywność nastrojów i drażliwość na bodźce płynące ze środowiska.

Okres dojrzewania jest szczególnie ważnym etapem nie tylko ze względu na rozwój organizmu jednostki, ale również ma ogromne znacznie w kształtowaniu się nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży.

Obecność białka wpływa na ryzyko depresji!

Białka składają się z aminokwasów, które stanowią cząstki budulca naszego organizmu. Obecność poszczególnych aminokwasów w diecie może mieć istotny wpływ na funkcjonowanie mózgu i zdrowie psychiczne człowieka, ponieważ nasz organizm wykorzystuję je do produkcji niektórych neuroprzekaźników w mózgu. Niskie spożycie aminokwasów takich jak tryptofan czy tyrozyna odpowiadające za poprawne funkcjonowanie neuroprzekaźników jak serotonina i dopamina może w znacznym stopniu wpłynąć na stan psychicznych człowieka, co w konsekwencji może doprowadzić do obniżonego nastroju i agresji. Również pojawienia się objawów depresji takich jak brak motywacji, uczucie apatii i przygnębienia związane z niedoborem dopaminy i serotoniny.

Kwas tłuszczowy omega 3!

Kwasy tłuszczowe stanowią istotny element budulcowy mózgu i  są powiązane z  komunikacją pomiędzy neuronami. Substancja szara (istota szara) jest jednym z podstawowych elementów budujący ośrodkowy układ nerwowy i może zawierać około 50 % kwasów tłuszczowych z czego większa część z nich to kwasy omega 3, głównie kwas DHA. Bania dowodzą, że niedobór DHA prowadzić może do zaburzeń neuroprzekaźników takich jak serotonina, dopamina i norepinefryna co ma znaczy związek z samopoczuciem człowieka.

Witaminy z grupy B!

Witaminy z tej grupy ściśle uczestniczą w enzymami w naszym organizmie, które sprawują kontrole nad produkcją neuroprzekaźników w mózgu, wytwarzanie serotoniny, adrenaliny, noradrenaliny. Niedobór witamin B 12, B 6, kwasu foliowego, często towarzyszą objawom depresji.

Cynk!

Jako ważny składnik mineralny bierze udział w percepcji smaku i pełni ważną funkcję antyoksydacyjną. Osoby cierpiące na głęboką depresję często posiadają obniżony poziom cynku w organizmie.

Żelazo!

Odpowiednia ilość żelaza w organizmie wpływa na syntezę neuroprzekaźników, uczestniczy również w produkcji mieliny, otoczki komórki nerwowej. Niedobór żelaza może mieć związek z zwiększonym zmęczeniem, apatią wśród dzieci i młodzieży, a w szczególność wśród dziewczynek w wieku dojrzewania.

Jod!

Jest odpowiedzialny za poprawny metabolizm organizmu. Niedobór tego składnika w organizmie prowadzić może do zaburzeń związanych z funkcjonowaniem mózgu.

Jak rozpoznać niedobór tych składników w organizmie?

  1. Problemy z pamięcią.
  2. Niskie poczucie humoru, problemy z zasypianiem.
  3. Brak motywacji i entuzjazmu.
  4. Problem z relaksacją, stany lękowe, poczucie irytacji (kwas GABA).

Dagmara Urbaniak

Pedagog specjalny

Źródło:

Zdrowie w praktyce, Zaburzenia lękowe, depresja i uzależnienia u dzieci i nastolatków