Szkoła Podstawowa nr 12

im. Mariana Batki w Łodzi

Można zadbać o  pracę mózgu u dzieci  i młodzieży uczącej się

Beata Stefańska   18.05.2023

Mózg to najważniejszy narząd w naszym ciele. Profilaktyka jest tu bardzo istotna, a wśród niej właściwe odżywianie, czyli dieta odpowiednia dla mózgu (szczególnieu dzieci i młodzieży rozwijającej się i przy dużym wysiłku intelektualnym).
Ważne jest, aby cały organizm miał jak najlepsze składniki do budowy nie tylko mózgu,  też innych własnych  komórek, tkanek, struktur, płynów. Jakie pokarmy spożywać, aby mieć zdrowy i sprawnie działający mózg?

  1. Potrzebna jest dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega 3 i 6: najlepiej dzikie ryby morskie, orzechy laskowe, awocado, żółtka jaj (na miękko) od kur na wolnym wybiegu, nasiona chia, czerwona papryka, siemię lniane, dobre oliwy
    i oleje tłoczone na zimno, pełnotłusty biały ser wiejski, jagody.
  2. Odżywienie mózgu można dokonywać poprzez …. zminimalizowanie spożycia cukru. Okazało się, że cukier jest cichym zabójcą mózgu, gdyż jego nadmiar przyczynia się do powstawania stanów zapalnych m.in.w obrębie tego narządu, a mózg nie odczuwa bólu.
  3. Mózg składa się w 80% z wody, należy dbać o odpowiednie nawodnienie. Przy zbyt małej ilości nawodnienia mózg zmniejsza swoją objętość, a to może powodować bóle głowy.
  4. Inne produkty odżywiające mózg i tym samym pozytywnie wpływające na wysiłek umysłowy: daktyle, banany, pestki słonecznika i dyni, płatki owsiane, nasiona sezamu, pełne mleko, kasze, orzechy włoskie, migdały, świeże kiełki, kakao, mleko pełnotłuste, arbuz, brzoskwinie.
  5. Co jeszcze poprawia pracę mózgu – aktywność fizyczna, przebywanie
    z pozytywnymi ludźmi, pasje oraz …. słuchanie muzyki Mozarta.

Młode osoby ze zdiagnozowanymi zaburzeniami psychicznymi i neurologicznymi po wprowadzeniu diety nakierowanej na odżywianie mózgu odczuwają poprawę samopoczucia i zdrowia.

Przygotowała Beata Stefańska – pedagog szkolny

Źródło: artykuł „Dieta usprawniająca pracę mózgu” /Dr Marek Roland – biofizyk,Olga Pietkiewicz- dietetyk /almanach miesięcznika „zdrowie bez leków” tom2, wyd.1, Łódź 2019.