Ewa Jarecka 06.04.2021
„Na wielkanocnym stole”
Po bielutkim obrusie,
jak po trawie na łące,
biega sobie wesoło
mały, złoty zajączek…
Tutaj słodkie mazurki
barwnym cukrem polane, baby lukrem zdobione,
a tam – koszyk pisanek.
Tu cukrowy baranek,
talerz jajek na twardo
i gałązki borówki, a tam – bukiet z kokardą.
Biega mały zajączek,
mruga okiem i woła:
– To bajkowy poranek!
Same cuda dokoła!
M. Strzałkowska
Potrawy wielkanocne zjadane są z prawdziwym smakiem oraz apetytem. Na stołach królują jajka, żur i biała kiełbasa. Oczywiście poza jajkiem i smacznymi wypiekami, istnieją również inne potrawy wielkanocne, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. Przygotowaliśmy obrazkowe przepisy potraw. Wesołego i smacznego Alleluja!