Szkoła Podstawowa nr 12

im. Mariana Batki w Łodzi

Poznajemy zawody – mały chemik

Agata Kucharczyk   10.02.2022

     Lekcja chemii w pierwszej klasie? Czemu nie!
– Czym jest suchy lód?
– Czy można go dotknąć?
– Jaką ma temperaturę?
– Co to jest sublimacja?
Tego dowiedzieliśmy się na niecodziennej lekcji poprowadzonej przez panią Karolinę Niewinną, mamę Wojtka. Odpowiednio ubrani i zabezpieczeni przystąpiliśmy do działania. Wydzielanie się dwutlenku węgla napompowało nasze baloniki, a w połączeniu z wodą i płynem do mycia naczyń suchy lód spowodował zjawisko przypominające działanie lawy wulkanicznej. Eksperymentowanie okazało się zajęciem bardzo zajmującym i ciekawym. Czekamy na jeszcze! Być może ktoś z nas w przyszłości dokona jakiegoś odkrycia lub zostanie wynalazcą? Tymczasem poznaliśmy ciekawy zawód chemika.

     Suchy lód to dwutlenek węgla w stanie stałym. W warunkach naturalnych nie topnieje, tylko sublimuje, czyli od razu zmienia się w parę. Substancja ta wykorzystywana jest do konserwacji żywności oraz szybkiego zamrażania. Działanie suchego lodu można zaobserwować w postaci mgły podczas widowisk scenicznych, w teatrach i na pokazach naukowych.
Suchy lód występuje również w kosmosie! Burze suchego lodu pojawiają się na biegunach Marsa. Jest on obecny także w atmosferze Wenus oraz na dużych księżycach Urana.
Bezpośrednie dotknięcie suchego lodu jest bardzo niebezpieczne, ponieważ grozi odmrożeniem. Jego temperatura wynosi -78,5 stopni Celsjusza. Można go dotknąć wyłącznie przez grube rękawice lub za pomocą specjalnego narzędzia.
Podczas zajęć nie tylko wysłuchaliśmy informacji, ale również sami doświadczaliśmy działania zmrożonego dwutlenku węgla.

     Przyjmuje się, że suchy lód po raz pierwszy zaobserwował w 1835 r. francuski wynalazca Adrien-Jean-Pierre Thilorier. Eksperymentując z ciekłym CO2 zauważył, że podczas otwierania pokrywy dużego cylindra na jego ściankach pojawiał się biały, pudrowy, puszysty i twardy nalot. Był zdziwiony, gdy „śnieg” zaczął sublimować zamiast się topić. Od tamtej chwili musiało minąć 90 lat, zanim suchy lód pojawił się na rynku. Jego sprzedażą (do celów chłodniczych) zajął się w 1925 r. amerykański businessman Thomas B. Slate. To wtedy substancję zarejestrowano pod oficjalną nazwą suchego lodu.

Informacje na podstawie artykułu „Suchy lód – naukowy superbohater” na stronie Centrum Nauki Kopernik”

 

 

 

 

 

Dziękuję Pani Karolinie Niewinnej za przeprowadzenie warsztatów:)